Сподели:

СООПШТЕНИЈА

Скопје, 16 септември 2021

Денес, Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири учествуваше на заедничката владина седница помеѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Косово.

Со одржувањето на заедничката владина седница помеѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Косово, се крунисаа одличните соседски односи меѓу двете земји.

Скопје, 16 септември 2021

Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, денеска одржа работна средба со Н.Е., амбасадорот на Италија во Северна Македонија, Андреа Силвестри.

Министерот Шаќири ја искористи можноста да го информира амбасадорот за достигнувањата и процесите што веќе се започнати во областа на дигитализацијата и сајбер безбедноста.

Скопје, 15 септември 2021

Воспоставувањето на електронски систем за поднесување на електронски пријави и поплаки, поврзани со услугите кон јавната администрација, ќе овозможи граѓаните во секое време да пријават проблем или поплака поврзани со јавна институција, како и да пријават проблем во постапка за добивање на определена услуга од јавната администрација.

Скопје, 14 септември 2021

На 106-та седница, Владата ја усвои информацијата за креирање, реализација и имплементација на соодветен информациски систем за дигитализација на туристичко-угостителскиот сектор е-туризам.

Целта на овој информациски систем за дигитализација на дел од услугите во овој сектор е креирање на национална дигитална алатка за собирање податоци на давателите на услуги....

13 септември 2021 година

Годишниот политички дијалог, кој се одржа онлајн под покровителство на Регионалната школа за јавна администрација (ReSPA), ги собра одговорните министри за јавна администрација од регионот заедно со највисоките претставници на Европската комисија за Западен Балкан, со цел заеднички да ги анализираат постигнатите резултати, како и предизвиците на регионот поврзани со реформските процеси.

Скопје, 8 септември 2021

Почитувани сограѓани,

Честит „8 Септември“, ден на независноста на Република Северна Македонија!

Денеска се навршуваат 30 години од прогласувањето на независноста на државата. Во прославата на оваа јубилејна годишнина, имаме можност да погледнеме наназад и да го видиме тешкиот и успешен пат за да стигнеме овде.

Скопје, 7 септември 2021

Кризата со KOВИД -19 и планираните мерки за закрепнување ја истакнаа важната улога што можат да ја играат дигиталните технологии во зголемување на отпорноста на нашите економии и општества, рече министерот за информатичко општество и администрација, г -дин Јетон Шаќири во својот говор на „Скопскиот економски и финансиски форум“ на тема „Опоравување и економски раст по Ковид“, организиран од Министерството за финансии.

Скопје, 2 септември 2021

Денес, министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, одржа пријателска и конструктивна средба со г -ѓа. Елида Речи, вработена во Одделот за социјални и економски прашања на Обединетите нации во Њујорк, која опфаќа развој и иновации во јавната администрација. Таа е исто така една од 5-те автори на „Е-влада на ОН“.

Скопје, 2 септември 2021

Фондацијата Метаморфозис, во рамките на Проектот на УСАИД за ангажирање на граѓаните, ќе обезбеди техничка помош на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) за изготвување нов Закон за употреба на податоци од јавниот сектор, кој треба да биде усогласен со соодветната директива на Европската Унија (ЕУ).

Pages

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони