Работна средба со амбасадорката на Кралството Шведска

Скопје, 26 јануари 2023

Министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити денеска оствари работна средба со амбасадорката на Шведска во Скопје, нејзината екселенција, Ами Ларсон Џаин, со која разговараа за актуелната ситуација и предизвиците, како и за заедничките приоритети.

Во однос на приоритетите кои се од одлучувачко значење за евроинтегративните процеси, министерот ја информираше амбасадорката за посветеноста кон изработката на Стратегијата за сајбер безбедност и плановите за создавање на Агенцијата за сајбер  безбедност, како важен елемент во националната безбедност.

Воедно, министерот потенцираше дека дигитализацијата на услугите и реформите во јавната администрација се меѓу нашите главни активности, како напор за зајакнување на институциите, за професионализација на администрацијата и за подигање на благосостојбата на граѓаните, како и создавање механизми за спречување на корупцијата и зголемување на демократските вредности.

,,Ги потврдивме одличните односи и цврстото партнерство меѓу двете земји, и ѝ се заблагодарив на амбасадорката за досегашната поддршка. Се договоривме дека ќе имаме континуирани средби за продлабочување на ова партнерство“, истакна министерот Алити.

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони