Министерот Алити се сретна со претставниците на Здруженијата на глуви и наглуви

Скопје, 28 ноември 2022

Министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити денеска се сретна со претставниците на Младинско здружение на глуви и наглуви - ,,Млад знак“, од МОФ(Младински образовен форум) и со претставник од средното училиште ДУЦОР „Партенија Зографски“ со кои разговараше за нивните предизвици и проблеми.

Министерот Алити со внимание ги слушна проблемите што ги мачат овие граѓани и им го отежнуваат секојдневието.

Тој, вети дека ќе ги преземеме сите мерки кои овозможуваат комуникација преку знаковен јазик и во оваа насока ќе се испитаат сите можности да се понудат дигитални услуги на знаковен јазик.

Воедно, Алити и преставниците на овие Здруженија се договорија дека следниот чекор за соработка предвидува посета на центарот „Една точка за услуги“ во Скопје, со цел јасно да се утврдат недостатоците и потребите во подобрување и унапредување на услугите во знаковниот јазик.

 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони