Министерот Алити присуствуваше на третата Регионална конференција „Граѓаните на прво место“
Белград, 10 ноември 2022
 
Министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити, присуствуваше на третата Регионална конференција „Граѓаните на прво место“, која се одржа во Белград, која ги обедини земјите од Западен Балкан со цел да го прошири дијалогот во креирањето, дизајнирањето и спроведувањето на сеопфатни политики, како и реформи во процесот на демократизација и транзиција, со цел да се задоволат потребите на граѓаните.
 
 
Алити се осврна на важноста на модернизацијата, дигитализацијата и реформите на јавната администрација како еминентен фактор за да се биде поблиску до граѓаните и во исто време условувачки фактор за пристапување во ЕУ.
 
Министерот Алити ги истакна досегашните предизвици и достигнувања на Северна Македонија во однос на дигиталните услуги, истакнувајќи ги и напорите за унапредување на дигиталните платформи за поефикасно управување со работата на институциите.
 
 
“ МИОА и Владата остануваат целосно посветени на зголемување на ефикасноста на услугите кон граѓаните и на создавање професионална, ефикасна и транспарентна јавна администрација која ќе ги олесни и задоволува потребите на граѓаните.”, рече меѓу другото министерот Алити.

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони