Алити-Савада : Искуствата од Јапонија ќе придонесат во процесите на дигитализација
Скопје, 23 јуни 2022
 
Можностите за соработка беа во фокусот на денешната работна средба меѓу министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити и амбасадорот на Јапонија Н.Е. Хиронори Савада.
 
Министерот го запозна амбасадорот со тековните проекти на МИОА и идните активности за унапредување на работата на администрацијата и дигитализацијата.
 
 
,,Јапонија е традиционален пријател на Северна Македонија, а јапонските искуства во дигитализацијата и во другите области како една од најразвиените земји, се исклучително добредојдени“, истакна министерот Алити, заблагодарувајќи му се на амбасадорот.
 
Средбата помина во конструктивна атмосфера, при што беше изразена целосна поддршка за процесот на реформи на патот кон Европската Унија.
 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони