Министерот Шаќири оствари работна средба со Генералните директори на КИБС АД Скопје и на Nextsense

Скопје, 28 декември 2021

Особенo задоволство ни причинува што две реномирани домашни компании КИБС АД Скопје во партнерство со Nextsense АД Скопје кои се присутни на домашниот но и меѓународниот пазар со услуги за дигитализација, инвестираа во развој на следна генерација на дигитални алатки кои ќе овозможат значаен скок во можностите за дигитална трансформација на комерцијалните и државните јавни сервиси.

,,Денеска имав чест на работна средба да ги примам Генералниот Директор на КИБС АД Скопје г-н Горан Анастасовски Генералниот Директор на Nextsense г-н Васко Кроневски со нивниот тим кои работеа на развој на овие услуги.

Повод за оваа средба беше минатонеделното изготвено решение за уписот во регистарот на првата шема за електронска идентификација целосно развиена од домашни компании.

На оваа средба ја истакнавме важноста за домашните компании да инвестираат во развој на услуги кои не само што имплементираат најсовремени можности за дигитализација туку имаат и директно силно влијание и примена во процесите на дигитална трансформација во нашата држава.

На средбата се сложивме дека во блиска иднина ќе се изврши интегрирање на услугата за дигитална идентификација и квалификуван на порталот за електронски услуги и други државни системи.

Со оваа услуга му даваме на електронскиот потпис исто правно дејство како класичниот потпис и пристапуваме кон нашата цел да ја намалиме на 0 употребата на хартија во државната администрација, што е уште еден чекор кон дигитализација на администрацијата и услугите во Република Северна Македонија“, рече министерот Шаќири.
 


 

 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони