Шаќири: Реформата на јавната администрација и дигитализацијата - процеси што ја одредуваат европската иднина на земјата

Скопје, 2 септември 2021

Денес, министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, одржа пријателска и конструктивна средба со г -ѓа. Елида Речи, вработена во Одделот за социјални и економски прашања на Обединетите нации во Њујорк, која опфаќа развој и иновации во јавната администрација. Таа е исто така една од 5-те автори на „Е-влада на ОН“.

За време на состанокот, г -ѓа Речи изрази подготвеност да и даде поддршка на владата и на Министерството за информатичко општество и администрација за реформите и дигитализацијата на јавната администрација, со оглед на фактот дека ова се главните цели на овој мандат. Слична поддршка е обезбедена и за многу други земји низ целиот свет.

Министерот Шаќири ја извести г -ѓа Речи за постигнатиот напредок во реформата на јавната администрација и досегашните достигнувања во процесот на дигитализација во земјата. Исто така, министерот ги истакна целите на МИОА до крајот на овој мандат и пошироко.

“Ние како институција сме секогаш отворени и подготвени да прифатиме сугестии и совети, кои само ќе помогнат во унапредувањето на нашите веќе почнати процеси и реформи во јавната администрација и дигитализација. Затоа, помошта и советот што се даваат се добредојдени”, додаде министерот Јетон Шаќири. Вреди да се напомене дека Северна Македонија ќе биде првата станица на оваа иницијатива на Балканот.

Овој состанок беше претходница на идните што ќе следат понатаму. На крајот од спроведувањето на овие реформи и процеси, најголеми корисници ќе бидат граѓаните на Република Северна Македонија.

 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони