Министерот Манчевски дел од промоцијата на студијата „Кон граѓанскиот паноптикон“

Скопје, 28 септември 2017 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, беше дел од презентацијата на студијата „Кон граѓанскиот паноптикон, Подобра рамнотежа меѓу заштитата на приватноста и потребата од следење на комуникациите“.

Министерот Манчевски се осврна на проблемот со масовното прислушување спроведено од претходната власт и на заложбите на новата Влада, никогаш повеќе да не се повтори нарушување на приватноста на граѓаните на Република Македонија.

„Владата е свесна за огромната важност на соодветното нормирање на прашањата поврзани со следењето на комуникациите. Впрочем нема кој повеќе да биде, со оглед на тоа што ние бевме и главна цел на прислушувањето. И затоа, ми преставува особено задоволство што и граѓанските организации вложуваат значителни напори за надминување на предизвиците и отворените прашања поврзани со следењето на комуникациите“, истакна министерот Манчевски.

Министерот Манчевски дел од промоцијата на студијата „Кон граѓанскиот паноптикон“

„Новата Влада има особен интерес за соодветно решавање на ова прашање. Тоа го демонстрираме со фактот дека во 4 различни приоритети од Планот 3-6-9 – собрание, судски реформи, реформа на разузнавачките и безбедносните служби и борба против организираниот криминал и корупција се вклучени мерки кои го адресираат следењето на комуникациите“, информираше министерот, кој ги пренесе заложбите за воведување на силни заштитни механизми кои ќе спречат нелегално прислушување.

Овие мерки ќе бидат имплементирани како итен приоритет. Техничките способности за пресретнување на комуникациите ќе бидат под силна независна контрола, вклучително и судска контрола.

Министерот Дамјан Манчевски, ја поздрави идејата за објавување на оваа студија, потенцирајќи дека доаѓаат во вистинскиот момент, кога треба да се до-прецизираат мерките од Планот за следните 6 и 9 месеци.

Министерот Манчевски дел од промоцијата на студијата „Кон граѓанскиот паноптикон“

 

Министерство за информатичко општество и администрација

 

 

 

 

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони