Министерот Манчевски во работна посета на Тирана, Албанија

Тирана, 20 јули 2017 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, денеска е во работна посета на Тирана, Република Албанија. За време на посетата министерот Манчевски оствари средба со генералната директорка на Националната агенција за информатичко општество Линда Карцанај и со министерката за иновации и јавна администрација Милена Харито. Министерот Манчевски го посети и Националниот регистар на граѓани.

Со директорката Карцанај, министерот Манчевски разговараше за досегашните позитивни искуства на агенцијата за информатичко општество. Директорката Карцанај се осврна на услугите што тие ги нудат на останатите институции во Албанија, а на средбата беше презентиран и проектот Е-Албанија. Министерот Манчевски ги сподели заложбите на министерството за реализација на проектите што се однесуваат на Централниот регистар, Е-услуги и отворена влада.

Министерот Манчевски во работна посета на Тирана, Албанија

На средбата со министерката Харито, разговараа за позитивните искуства на Албанија со проектот one stop shop, како и за Албанската школа за јавна администрација. Министерот Манчевски ја информираше министерката Харито за реформите во јавната администрација на кои министерството работи во моментов.

За време на посетата на Националниот регистар на граѓани, Манчевски оствари средба со заменикот министер за внатрешни работи Стефан Чипо и со директорот на Националниот регистар Бледар Дорацај.

Заклучокот од средбите беше дека постои можност Македонија и Албанија да соработуваат во иднина, во делот на развој на информатичкото општество и во сферата на јавната администрација.

Министерот Манчевски во работна посета на Тирана, Албанија

Министерот Манчевски во работна посета на Тирана, Албанија

Министерот Манчевски во работна посета на Тирана, Албанија

Министерот Манчевски во работна посета на Тирана, Албанија

Министерство за информатичко општество и администрација

МИНИСТЕР

Министер за информатичко општество и администрација

Search form

» Стратегија за отворени податоци 2018-2020

» Национална стратегија за сајбер безбедност на Република Северна Македонија 2018 - 2022

» Стратегија за реформа на јавната администрација 2018-2022 година (лектура во тек)

» Акциски план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Нацрт Годишен извештај за спроведување на акцискиот план на стратегијата за реформа на јавната администрација 2018-2022 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2021 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2020 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2019 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2018 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2017 година

» Годишен извештај од регистарот на вработените во јавниот сектор 2016 година

» Водич за давање повратна информација до јавноста за резултатите од процесите на подготовка на закони