Средба на министерот Манчевски со турскиот колега Арслан

Барселона, 27 февруари 2018 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски денеска оствари работна средба со својот колега од Р. Турција, министерот за транспорт, морепловство и комуникации Ахмет Арслан.

На средбата се разговараше за создавањето на услови за трет мобилен оператор во Македонија, и искуствата на Турција во оваа област. Министерот Манчевски ги презентираше заложбите на МИОА во делот на дигитализацијата на администрацијата, зголемување на бројот на е-услуги и подготовката на оперативниот план за широкопојасен интернет.

Средба на министерот Манчевски со турскиот колега Арслан

Министерот Манчевски и министерот Арслан, се обврзаа на заедничка соработка и поддршка во наредниот период.

Средбата се одржа во рамки на најголемиот Светски мобилен конгрес, којшто се одржува во Барселона. Министерот Манчевски е дел од конгресот, со цел разговори за создавање на услови за трет мобилен оператор во Македонија, како единствена земја во Европа со помалку од три оператори.

Средба на министерот Манчевски со турскиот колега Арслан

 

Министерство за информатичко општество и администрација