Спроведени обуки за управување со проекти

Скопје, 17 март 2010

Министерството за информатичко општество и USAID Проектот за е-Влада, во текот на месец Јануари 2010 спроведоа обука за Управување со проекти, според методологијата на престижниот Project Management Institute (www.pmi.org).   Во текот  на тро-дневната обука беа опфатени 33 проект менаџери од државните институции кои спроведуваат проекти од делот на е-Влада. 

Отворен бесплатен интернет клуб во Кратово

Кратово, 21 февруари 2010

Проектот Светот на дланка кој започна во 2007 продолжува и оваа година, имено продолжува реализацијата на втората фаза од проектот за отварање на бесплатени интернет клубови во секој град во Република Македонија.

 

По овој повод на 21.02.2010 Претседателот на Владата на Република Македонија,  Никола Груевски и министерот за информатичко општество, Иво Ивановски свечено го пуштија во употреба бесплатниот интернет клуб во Кратово, во центарот на градот.

Oбуки за наставниците во основното образование за подобрување на ИКТ во наставата

Скопје, 19 февруари 2010 

Почитувани,

 

Денес, 19.02.2010 (петок) во 12:00 часот, министерот за информатичко општество, м-р Иво Ивановски  присуствуваше на обуките за наставниците во основното образование за подобрување на ИКТ во наставата.
Се работи за обуки за ученичките тимови за техничка поддршка, кои се однесуваат на техничко одржување на тенките клиенти и Intel Classmate PC-ата и Едубунту оперативниот систем.

С О О П Ш Т Е Н И Е

Њујорк, 09 февруари 2010

Вчера 08.02.2010 во Њујорк, Соединетите Американски Држави, се одржа состанок на Управувачкиот комитет на “Глобалната алијанса на Обединетите нации за информатички технологии и развој (GAID)’’, каде што министерот Ивановски е член. На состанокот учество зедоа највисоки претставници на компании од областа на ИКТ, министри од повеќе земји, како и значајни носители на одлуки од целиот свет.

Избрани операторите за отворање интернет киосци со безжичен пристап во руралните средини

Скопје, 25 јануари 2010

„Телелинк“, „Неоком“ и „Хелектрон“ се економските оператори кои за шест месеци на територијата на целата држава во рурални средини треба да инсталираат 680 интернет-киосци со безжичен интернет пристап по што четири години да нудат интернет со субвенции од државата.

Проект за побрза и поефикасна размена на податоци меѓу државните институции
Скопје, 21 јануари 2010

 

Размената на податоците меѓу државните институции ќе биде побрза и поефикасна со нивно поврзување во систем за интероперабилност, за чија имплементација Министерство за информатичко општество денеска потпиша Договор со ИТ компанијата „Виста“.
Електронска демократија - Интернет форум за припрема на технички документи за јавни набавки
Скопје, 10 јануари 2010

Компаниите од денеска ќе имаат можност активно да се вклучат со свои забелешки во подготовката на техничките документи за јавни набавки.

Ова им го овозможува Интернет форумот за подговотвка на технички документи за јавни набавки што денеска го промовираше министерот за информатичко општество м-р Иво Ивановски.

Прес на министерот Иво Ивановски: Улогата на ИКТ индустријата во македонската економија

Скопје, 05 јануари 2010 

Почитувани,

 

Дозволете да ве информирам за извештајот на ИДЦ Адријатик којшто го изработи за анализата на ИКТ пазарот на Македонија за 2008-ма година.

Најпрово би сакал да ги поздравам преставниците на МАСИТ- ИКТ комората, коишто годишно го порачуваат овој извештај да биде изработен од страна на ИДЦ Адриатик, а за потребните информации им помогна да ги добијат Министерството за информатичко општество.
Лап топ компјутери за професорите од гимназијата ”Мирче Ацев” во Прилеп
Прилеп, 28 декември 2009

Министерот за информатичко општество Иво Ивановски заедно со градоначалникот на Прилеп Марјан Ристески на професорите од прилепската гиманзија ,,Мирче Ацев,,  им ги додели лап топ компјутерите. Со тоа во Гимназијата се осовременуваат условите за настава. Ивановски вели дека со  преносните компјутери професорите ќе можат да ги користат за да  изведуваат поквалитетна настава.

Во 2010 и 2011 година очекуваме пораст на примената на ИКТ
Скопје, 24 декември 2009

Изминатите три-четири години Македонија има постигнато напредок, но очекуваме 2010 и 2011 година да бидат години, во кои Македонија драстично ќе има пораст во примената на информатичките и комуникациските технологии (ИКТ), рече денеска министерот за информатичко општество Иво Ивановски на првата Kонференција за развој на информатичката технологија во локалните самоуправи, во организација на ЗЕЛС.

Наскоро повеќе статии на македонски јазик на Википедија
Скопје, 24 декември 2009

Содржините на македонски јазик на интернет се од особена важност за македонските граѓани особено за оние кои не познаваат ниту еден странски јазик. Како најбрзо растечка и една од најголемите електронски енциклопедии а воедно и една од највлијателните страни на интернет, Википедија се наметнува како сериозен извор на знаења и информации за граѓаните.

Syndicate content