МИОА учесник на панел дискусија по повод Светскиот ден за слобода на печатот

Скопје, 3. мај 2017 година

Стручен тим на МИОА денеска учествуваше на панел дискусијата по повод Светскиот ден за слобода на печатот, во организација на делегацијата на Европската Унија во Македонија. Настанот имаше за цел да поттикне дискусија за потребните медиумски реформи во земјата, преку зајакнување на учеството на засегнатите страни, меѓу кои медиумите, јавната администрација и граѓанскиот сектор.

Стручни лица од МИОА- гости предавачи

26. април 2017 година

Во рамките на соработката меѓу Министерството за информатичко општество и администрација и ИКТ факултетите во Република Македонија, стручни лица од МИОА деновиве одржаа предавања на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство-ФИНКИ.

Започнува имплементацијата на мерката Обуки за напредни ИТ вештини

Скопје, 25. април 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска и Директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија Влатко Поповски денеска го промовираа почетокот на имплементацијата на мерката „Обуки за напредни ИТ вештини“.

Муцунски на промоцијата на Прирачникот за спречување на корупцијата во локалната администрација

Скопје, 19. април 2017 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Тимчо Муцунски присуствуваше на промоцијата на Прирачникот за спречување на корупцијата во локалната администрација, подготвен од Фондацијата Конрад Аденауер и Македонското здружение на млади правници, а поддржан од МИОА.

Арсовска Томовска на Саемот за вработување и пракса „Контакт 2017“

Скопје, 19. април 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на Саемот за вработување и пракса „Контакт 2017“, кој има за цел поврзување на работодавачите со студентите, а e во организација на студентските парламенти на ФИНКИ и ФЕИТ.

РЕАКЦИЈА

Скопје, 13.април 2017 година

Во врска со денешната прес-конференција на Здружението на новинари на Македонија, на која се изнесени податоци за трошење на средства за субвенционирање на националните медиумски куќи за производство на домашна играна и домашна документарна програма, Ве известуваме за следното:

Арсовска Томовска ја честиташе годишнината на новинската агенција Анадолија

Скопје, 05.април 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска упати честитка по повод 97. годишнина од основањето на турската државна новинска агенција Anadolu Agency (AA). Во честитката се вели:

 

„Во овие комплексни времиња за новинарската професија, кога традиционалните медиуми водат битка за својот опстанок, а подемот на интернет медиумите и социјалните мрежи овозможуваат масовна дисеминација на непроверени, неточни или таканаречени "лажни вести", најважно е да се обезбеди пристап до објективни, точни и проверени информации.

Арсовска Томовска им ги врачи дипломите на најдобрите студенти на ФИНКИ

Скопје, 30 март 2017 година

Факултетот за информатички науки и инженерство (ФИНКИ) денеска организираше свеченост на која беа врачени дипломи на сите дипломирани и магистрирани студенти од 2016-та година, како и награди и пофалници за најдобрите студенти. Станува збор за бројка од 212 дипломци односно магистри, како и 40 најдобри студенти на ФИНКИ кои имаат просек над 9,5.

Арсовска Томовска на меѓународен Форум во Париз

Париз, 24 март 2017 година

Во рамките на „Неделата на образованието“ во Париз, Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска денеска учествуваше на меѓународниот Форум на високо ниво, насловен како: „Дигитални вештини и мобилно учење за инклузивен и одржлив развој“, во организација на УНЕСКО и на Меѓународната телекомуникациска унија (ITU), а во соработка со УНХЦР.

Презентиран годишниот извештај за податоците од Регистарот на вработени во јавниот сектор за 2016 година

Скопје, 16 март 2017 година

Министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска денеска го презентираше вториот годишен извештај за податоците од Регистарот на вработени во јавниот сектор, кој е за 2016 година. Податоците за првпат се презентирани на начин кој обезбедува транспарентен приказ за обемот и структурата на јавниот сектор во државата, со што се добива прецизна слика за состојбите и трендовите во јавната администрација.

ЈАВЕН ПОВИК за производство на домашна документарна програма и/или домашна играна програма

Скопје, 15 март 2017 година

Министерството за информатичко општество и администрација, согласно член 92-г од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (,,Службен весник на Република Македонија” бр. 184/13, 13/14, 44/14,101/14 и 132/14 и 142/2016), распишува :

 

ЈАВЕН ПОВИК бр. 11/2-833/1

за доставување на барање за одобрување на проект за производство на домашна документарна програма и/или домашна играна програма, за кои ќе се изврши исплата на надоместок за покривање на трошоците

Syndicate content