Арсовска Томовска на конференцијата „ИКТ во Агробизнисот”

Скопје, 25 ноември 2015

Mинистерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска се обрати на отворањето на дводневната конференција „ИКТ во Агробизнисот”, во организација на МАСИТ – ИКТ Стопанска комора, што се одржува во хотелот Александар Палас во Скопје.

Реакција на МИОА

Скопје, 20 ноември 2015 година

Во врска со текстот објавен на интернет порталот „ПЛУСИНФО“ со наслов „Паркинзи Центар опседнато од инспекции, оспорува три закона пред Уставен“ во кој се наведува дека Саша Богдановиќ, директорот на Јавното претпријатие „Паркинзи на општина Центар“ (ЈП ПОЦ) се жали дека јавното претпријатие е опседнато од инспекции, дека извршната власт насилно го узурпира правото на локална самоуправа, Ве известуваме за следното:

Арсовска Томовска на конференција за реформата на јавната администрација

Скопје, 29 октомври 2015 година

Заменик министерот за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска денеска имаше обраќање на панел сесијата ,,Реформа на јавната администрација – Заложби за квалитетно, транспарентно и ефективно демократско владеење во 21 век", што се одржа во рамки на конференцијата „Агенда за проширување – Достигнувања и предизвици во реформата на јавната администрација“.

Конференција за интероперабилност во дигитална Европа

Скопје, 26 октомври 2015 година

Во рамките на проектот „Поддршка на државната служба и реформите во администрацијата„ денеска се одржа "Конференција за интероперабилност во дигитална Европа", која е во организација на Министерството за информатичко општество и администрација и Агенцијата за економска соработка и развој на Австрија.

Доделени стипендии за најдобрите ИКТ студенти од кинеската компанија Хуавеј

Скопје, 19 октомври 2015 година

Во организација на Министерството за информатичко општество и администрација и компанијата Хуавеј од НР Кина, денеска на свечена церемонија во рамките на програмата „Семиња за иднината 2015„ им беа доделени сертификати за стипендии на најдобрите студенти од ИКТ факултетите при државните универзитети во Република Македонија.

Естонска компанија во потрага по бизнис партнери во Македонија

Скопје, 15 октомври 2015 година

Во рамки на активностите на Владата на Република Македонија за отворање нови работни места и привлекување на странски инвестиции во март 2015 година тогашниот министер Иво Ивановски во Министерството за информатичко општество и администрација оствари посета и презентација пред ИТ компаниите во Талин, Естонија.На презентацијата беа покажани можностите за инвестирање во Македонија, како и потенцијалната деловна соработка на ИТ компаниите, како една од можностите за проширување и отворање на пазарите. По остварени средби во Естонија, деновиве Министерството за информатичко општество и администрација беше домакин и организираше работни средби меѓу естонската компанијата 'NetGroup' и претставници на повеќе македонски софтверски компании.

Достапни можности за финансирање на медиумски здруженија, тинк-тенк организации и медиумски синдикати преку програми на ЕУ

Скопје, 15 октомври 2015 година

Почитувани,

Во рамките на воспоставената соработка на Министерството за информатичко општество и администрација со Делегацијата на ЕУ во Република Македонија, ви ја пренесуваме листата на можности за финансирање на медиумски здруженија, тинк-тенк организации и медиумски синдикати преку програми на ЕУ.

Македонија на Google Street View

Скопје, 8 октомври 2015 година

Почнувајќи од денеска со лансирањето на новата Street View галерија во Македонија, виртуелно може да се истражува центарот на Скопје, да се прошета низ Битола и низ Охрид. Од живописните планински слики од Маврово и Ростуше, до прекрасното Охридско Езеро или Камениот мост во Скопје, 360 панорамските слики ги покажуваат некои од најважните туристички и историски локалитети и природна убавина на земјата.

Среднорочен извештај за самооценување - Акциски план за отворено владино партнерство 2014-2016 година

Скопје, 6 октомври 2015 година

На 7 септември 2015 година на порталот http://e-demokratija.mk се објави за консултации Нацрт - Среднорочниот извештај за самооценување- Акциски план за отворено владино партнерство 2014-2016 година на македонски и англиски јазик и истиот беше достапен за мислења, коментари и забелешки до 23 септември 2015 година.

Арсовска Томовска на Европска конференција за јавна администрација во Луксембург

Луксембург, 1 октомври 2015 година

Повеќе од 300 претставници на јавната администрација и академската заедница од европските земји, присуствуваа на Европската конференција за квалитет, која на 1 и 2 октомври се одржа во Луксембург, како земја претседавач со ЕУ. На конференцијата учествуваше и заменик министерот за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска Томовска.

Syndicate content